Вход хотелиери / ресторантьори, потребители

Потребителско име

Парола

News

8.4.2019 г.

Слънчев бряг е най-евтин за...

За една година цените в българския курорт са паднали с над 10% Българският курорт Слънчев бряг е...

повече информация

25.3.2019 г.

НАЙ-ДОБРИТЕ МЛАДИ BG БРЕЙКЪРИ...

Второто издание на Националния брейк денс турнир в Бургас обещава да взриви тази събота, 30 март,...

повече информация

1.3.2019 г.

Държавата прекратява договора...

Правителството прие Решение за едностранно прекратяване на договора за предоставяне на концесия...

повече информация

25.2.2019 г.

Дюната край "Смокиня" е...

Безвъзвратно е унищожена разораната от багер бяла дюна на къмпинг „Смокиня”. Това е заключението...

повече информация

11.2.2019 г.

Ранна резервация на почивка...

При ранни резервации могат да се спестят до 50% от това, което бихме заплатили, ако изберем в...

повече информация

Инфо

обратно 17.1.2019 г.

Разораните дюни край "Смокиня" - как хем са защитени, хем са час

Разораните дюни край "Смокиня" - как хем са защитени, хем са частна собственост?

Как прочулият се вече в цяла България бизнесмен Иван Нончев се е сдобил със земя точни при дюните на къмпинг Смокиня само за 5000 лева - горе-долу колкото е таксата за поставяне на каравана за един летен сезон? Този въпрос засега остава мистерия за отговорните власти.

Оказа се, че земята, за която става въпрос, е земеделска – десета категория, за оран. Според инж. Тонка Атанасова, директор на РИОСВ-Бургас, земята е актувана като такава още през 1984 година и "вероятно" след падането на комунизма е върната – по думите ѝ пред Нова телевизия. 

Разследване на "Биволъ" обаче показва, че всъщност Нончев не е бил първоначалният собственик. Човекът, който му е продал земята, е Пламен Иванов. В края на 90-те години на миналия век той е изкупил голямо количество имоти в района на Созопол в местностите "Буджака" и "Каваци" от местни хора, които впоследствие е препродал, показват данни от Имотния регистър.

Интересен факт е, че също през 1984 година дюните са обявени за природна забележителност, твърдят от WWF. На тази територия се забраняват дейности, с които се поврежда или изменя както естествения облик на местността, така и на водния й режим, а също всякакво строителство, навлизането на моторни превозни средства и изкореняването или късането на растения и т.н. Правилата важат и за частни имоти, съгласно Приложение 3 на Закона за биологичното разнообразие. Като решение на проблемите с такива защитени дюни, природозащитниците предлагат следното:

1. Всички дюни да се включат в зона А по Закона за устройство на черноморското крайбрежие.

2. Всички дюни по кадастрална карта да бъдат отразени с такъв начин на трайно ползване (НТП 3442), а не като лозя, обработваеми земи или пасища, както е в момента.

3. Връщане на държавата на всички незаконно заменени земеделски земи (какъвто е най-вероятно случаят с дюните на "Смокиня") и гори, и за които има окончателно решение на ниво Европейски съюз, за чието изпълнение обаче няколко години българското правителство си прави оглушки;

4. Държавата да си изпълни задължението по Закона за устройство на черноморското крайбрежие и да одържави всички приватизирани или реституирани дюни, повечето от които се водят земеделска земя. Средства за това има в Оперативна програма "Околна среда 2014-2020".

5. Всички преместваеми обекти поставени върху дюните да бъдат премахнати.

6. Унищожените и увредени дюни трябва да бъдат възстановени по Закона за отговорността за предотвратяване и отстраняване на екологични щети (ЗОПОЕЩ).

Това са общини, в които корупцията е по-силна от гравитацията, коментира ситуацията главният редактор на "168 часа" Слави Ангелов. Според него сделката за земята е за много повече пари.

 

Expert.bg