Вход хотелиери / ресторантьори, потребители

Потребителско име

Парола

News

11.2.2019 г.

Ранна резервация на почивка...

При ранни резервации могат да се спестят до 50% от това, което бихме заплатили, ако изберем в...

повече информация

17.1.2019 г.

Разораните дюни край...

Разораните дюни край "Смокиня" - как хем са защитени, хем са частна собственост? Как прочулият се...

повече информация

4.1.2019 г.

Венеция въвежда до €10 такса...

Не е ясно дали таксата ще замени градския данък, наложен на туристите в хотела Венеция получи...

повече информация

10.12.2018 г.

Мярка 12: "Капацитет за...

Европейски земеделски фонд за развитие на селските райони: Европа инвестира в селските райони....

повече информация

7.12.2018 г.

Две изключителни бургазлийки...

Две изключителни бургазлийки взеха статуетките в престижната кампания "Бург на годината 2018!"...

повече информация

Инфо

обратно 17.1.2019 г.

Разораните дюни край "Смокиня" - как хем са защитени, хем са час

Разораните дюни край "Смокиня" - как хем са защитени, хем са частна собственост?

Как прочулият се вече в цяла България бизнесмен Иван Нончев се е сдобил със земя точни при дюните на къмпинг Смокиня само за 5000 лева - горе-долу колкото е таксата за поставяне на каравана за един летен сезон? Този въпрос засега остава мистерия за отговорните власти.

Оказа се, че земята, за която става въпрос, е земеделска – десета категория, за оран. Според инж. Тонка Атанасова, директор на РИОСВ-Бургас, земята е актувана като такава още през 1984 година и "вероятно" след падането на комунизма е върната – по думите ѝ пред Нова телевизия. 

Разследване на "Биволъ" обаче показва, че всъщност Нончев не е бил първоначалният собственик. Човекът, който му е продал земята, е Пламен Иванов. В края на 90-те години на миналия век той е изкупил голямо количество имоти в района на Созопол в местностите "Буджака" и "Каваци" от местни хора, които впоследствие е препродал, показват данни от Имотния регистър.

Интересен факт е, че също през 1984 година дюните са обявени за природна забележителност, твърдят от WWF. На тази територия се забраняват дейности, с които се поврежда или изменя както естествения облик на местността, така и на водния й режим, а също всякакво строителство, навлизането на моторни превозни средства и изкореняването или късането на растения и т.н. Правилата важат и за частни имоти, съгласно Приложение 3 на Закона за биологичното разнообразие. Като решение на проблемите с такива защитени дюни, природозащитниците предлагат следното:

1. Всички дюни да се включат в зона А по Закона за устройство на черноморското крайбрежие.

2. Всички дюни по кадастрална карта да бъдат отразени с такъв начин на трайно ползване (НТП 3442), а не като лозя, обработваеми земи или пасища, както е в момента.

3. Връщане на държавата на всички незаконно заменени земеделски земи (какъвто е най-вероятно случаят с дюните на "Смокиня") и гори, и за които има окончателно решение на ниво Европейски съюз, за чието изпълнение обаче няколко години българското правителство си прави оглушки;

4. Държавата да си изпълни задължението по Закона за устройство на черноморското крайбрежие и да одържави всички приватизирани или реституирани дюни, повечето от които се водят земеделска земя. Средства за това има в Оперативна програма "Околна среда 2014-2020".

5. Всички преместваеми обекти поставени върху дюните да бъдат премахнати.

6. Унищожените и увредени дюни трябва да бъдат възстановени по Закона за отговорността за предотвратяване и отстраняване на екологични щети (ЗОПОЕЩ).

Това са общини, в които корупцията е по-силна от гравитацията, коментира ситуацията главният редактор на "168 часа" Слави Ангелов. Според него сделката за земята е за много повече пари.

 

Expert.bg