Вход хотелиери / ресторантьори, потребители

Потребителско име

Парола

News

8.4.2019 г.

Слънчев бряг е най-евтин за...

За една година цените в българския курорт са паднали с над 10% Българският курорт Слънчев бряг е...

повече информация

25.3.2019 г.

НАЙ-ДОБРИТЕ МЛАДИ BG БРЕЙКЪРИ...

Второто издание на Националния брейк денс турнир в Бургас обещава да взриви тази събота, 30 март,...

повече информация

1.3.2019 г.

Държавата прекратява договора...

Правителството прие Решение за едностранно прекратяване на договора за предоставяне на концесия...

повече информация

25.2.2019 г.

Дюната край "Смокиня" е...

Безвъзвратно е унищожена разораната от багер бяла дюна на къмпинг „Смокиня”. Това е заключението...

повече информация

11.2.2019 г.

Ранна резервация на почивка...

При ранни резервации могат да се спестят до 50% от това, което бихме заплатили, ако изберем в...

повече информация

Инфо

обратно 26.11.2018 г.

Почивка по празниците в България излиза по 300 лв. на човек

Коледните празници наближават. Очаква се 540 000 българи да поемат на път в периода около тях. Тази година обаче има повишаване на цените за почивките и екскурзии по Коледа. 

Разходите в България за почивка на човек от Института за оценки и анализ в туризма изчисляват на 316 лв., или 1 264 лв. за четиричленно семейство.

В чужбина цената на човек е по-висока – 530 лв., а за четиричленно семейство – 2 120 лв. Предпочитаните дестинации за отмора у нас традиционно остават курортите в Централна и Югозападна България, както и морските курорти, предава bTV.         

По Коледа и Нова година отново най-голям брой българи ще пътуват за Турция, Гърция, Италия, Македония, Сърбия, Германия и Испания. Характерно за дестинации като Германия и Испания например е българската диаспора там и фактът, че по това време на годината много българи пътуват, за да прекарат празниците заедно със своите близки.

Колко ще ни излезе пътуването по празниците

Ранните записвания за коледно-новогодишните празници почти приключват, а повечето хотели по зимните ни курорти са пълни. За поредна година в Банско са все повече чужденците, които ще посрещнат новата година у нас.

„Това, което мога да ви кажа, е, че продаваме последните свободни стаи за Нова година и за Коледа и многото нови услуги, които предлагаме. Спрямо миналата година 80% ще бъдат чужденци, 20% ще бъдат българи”, обясни Джули Христова, която е генерален мениджър на хотел в Банско.

В този хотел офертата за едно 3-членно семейство за Нова година е около 900 лева. Христова разказа, че сънародниците ни вече по-рядко празнуват в курортите в България. Само преди 5 години българите, които посещават родните места за празниците, са били драстично повече. По думите ѝ българинът ще се върне в планинските ски курорти, когато всеки един хотелиер прави достатъчно добра инвестиция, за да предлага една хубава база с много екстри вътре.

Най-търсени за почивка в чужбина остава традиционните дестинации като Турция, Македония, Гърция и Румъния. Сред по-необичайните хитът в момента е Лапландия, а цената е някъде около 1900 евро за седем нощувки.

Туроператорите напомнят да бъдем внимателни с организирането на екскурзия, защото честа практика е в пакета да не е съобщена и цената за транспорт.

За Атина например цената за 4 нощувки е 279 лева, но със собствен транспорт. За Мадрид е около 1040 лева – със самолет.

За държавите от Източна Европа пакетите са около 400 лева, но все повече семейства стягат куфарите за екзотични дестинации, до които се стига със самолет, а цените им започват от 1500 лева на човек.

 

Expert.bg